piątek, 26 sierpnia 2016

Tarta na gryczanym spodzie z karmelizowaną gruszką

Kocham gruszki, a ty? Więc mam dla ciebie propozycję tarty z karmelizowaną gruszką.


Tarty to świetne, proste i szybkie do przygotowania ciasta. Można je robić na słodko i na słono, a jeśli na słodko to mogą to być serowe owocowe czy nawet bezowe. Podstawą każdej tarty jest spód, reszta to pełna improwizacja. Robiłam już spody pszenne, jaglane, amarantusowe, tym razem postawiłam na mąkę gryczaną. Sami sprawdźcie jaki powstanie efekt.



Przepis dodaje do akcji błyskawiczne piątki, organizowanej na facebooku. 


Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki gryczanej
4 łyżki cukru
2 żółtka
100 g zimnego, twardego masła


Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy, a następnie szybko zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na jakieś 2 godziny.

W tym czasie przygotowujemy masę. A po 2 godzinach silikonową formę do pieczenia tarty wykładamy zimnym ciastem, lekko uklepujemy. Pieczemy 10 - 12 minut w 180 stopniach.
Studzimy.


Składniki:
Masa:
1 opakowaniu budyniu waniliowego
400 ml mleka
3 łyżki cukru
100 gram masła

Przygotowanie:
W rondelku gotujemy około 300 ml mleka, dodajemy cukier. Budyń z torebki rozprowadzamy w miseczce z pozostałym mlekiem. Wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy krótką chwilę i pozostawiamy do wystudzenia.

Zimny budyń ucieramy mikserem z masłem do uzyskania jednolitej masy.


Składniki:
Karmelizowana gruszka:

4 gruszki
3 łyżki masła
¼ szklanki brązowego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:
Gruszki obieramy, kroimy na 8 i usuwamy z nich gniazda nasienne. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, układamy kawałki gruszek.
Podsmażamy owoce, aż zmiękną, a następnie wsypujemy cukier, oraz cukier waniliowy. Wlewamy łyżkę wody. Mieszamy dokładnie (poruszając patelnią), żeby rozpuścić cukier. Studzimy.

Składamy ciasto:
Na zimny spód gryczany nakładamy masę budyniową, wyrównujemy masę szpatułką, a na wierzch układamy gruszkę. Ciasto przechowujemy w lodówce.


6 komentarzy: