wtorek, 21 lutego 2017

Czekoladowo jagodowe ciasto a'la zebra

Kolorowe, owocowe ciacho w sam raz do popołudniowej kawki. Czasu za dużo nie zajmuje więc jeszcze nic straconego. Sięgnijcie po kilka podstawowych składników, które na pewno macie w domu. Ciekawa jestem czy Wam uda się osiągnąć tzw. zebrę, u mnie wyszło średnio 😈😈 ;)
 Zdradzę Wam tylko, że to ciasto będzie wieloetapowe więc proponuję pierwszy raz przeczytać cały przepis a następnie przystąpić do działania;)


Składniki:
baza ciasta:
2 szklanki mąki 
1 szklanka cukru, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka soli 
4 jajka 
1 szklanka oleju roślinnego 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
1 szklanka mleka


Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy suche składniki do bazy ciasta tj.mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól. 
W drugiej misce mieszamy jajka, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. 
Dodajemy mokrą mieszankę do suchej mieszanki, ciągle mieszając, aż będzie gładka. Dodajemy mleko i mieszamy do równomiernego połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części w osobne miski. 



Ciasto czekoladowe:
½ baza ciasto 
¼ szklanki kakao

Przygotowanie:
Dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy. 



Ciasto jagodowe:
½ ciasto baza 
½ szklanki dżemu jagodowego zmiksowanego 

Przygotowanie:
Dodajemy dżem jagodowy. Dokładnie mieszamy.



Etap końcowy - pieczenie:
Rozgrzewamy piekarnik do 175 C. Blachę np.tortownicę 26 cm smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wylewamy po szklance ciasta na przemian na środek blachy. Raz czekoladowe, raz jagodowe.


Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez 25-35 minut lub do suchego patyczka.
Zostawiamy w formie do lekkiego przestudzenia, a następnie odwrócić spodem do góry na kratkę do całkowitego ostygnięcia.



Ganache z czekolady
2 szklanki śmietany kremówki 
1 ½ szklanki czekolady pokruszonej lub takich specjalnych kulek

Przygotowanie:
W średniej wielkości garnku ustawionym na małym ogniu, wymieszać śmietanę i czekoladę, aż czekolada się rozpuści i będzie miała gładką konsystencje. 
Lekko studzimy. Następnie wylewamy ganache na upieczone i wystudzone ciasto.
Do dekoracji możemy użyć świeżych malin i cukru pudru. 





3 komentarze: