Kolorowe, owocowe ciacho w sam raz do popołudniowej kawki. Czasu za dużo nie zajmuje więc jeszcze nic straconego. Sięgnijcie po kilka podstawowych składników, które na pewno macie w domu. Ciekawa jestem czy Wam uda się osiągnąć tzw. zebrę, u mnie wyszło średnio 😈😈 ;)
Zdradzę Wam tylko, że to ciasto będzie wieloetapowe więc proponuję pierwszy raz przeczytać cały przepis a następnie przystąpić do działania;)
baza ciasta:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
4 jajka
1 szklanka oleju roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy suche składniki do bazy ciasta tj.mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól.
W drugiej misce mieszamy jajka, olej roślinny i ekstrakt waniliowy.
Dodajemy mokrą mieszankę do suchej mieszanki, ciągle mieszając, aż będzie gładka. Dodajemy mleko i mieszamy do równomiernego połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części w osobne miski.
Ciasto czekoladowe:
½ baza ciasto
¼ szklanki kakao
Przygotowanie:
Dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy.
Ciasto jagodowe:
½ ciasto baza
½ szklanki dżemu jagodowego zmiksowanego
Przygotowanie:
Dodajemy dżem jagodowy. Dokładnie mieszamy.
Etap końcowy - pieczenie:
Rozgrzewamy piekarnik do 175 C. Blachę np.tortownicę 26 cm smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wylewamy po szklance ciasta na przemian na środek blachy. Raz czekoladowe, raz jagodowe.
Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez 25-35 minut lub do suchego patyczka.
Zostawiamy w formie do lekkiego przestudzenia, a następnie odwrócić spodem do góry na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Ganache z czekolady
2 szklanki śmietany kremówki
1 ½ szklanki czekolady pokruszonej lub takich specjalnych kulek
Przygotowanie:
W średniej wielkości garnku ustawionym na małym ogniu, wymieszać śmietanę i czekoladę, aż czekolada się rozpuści i będzie miała gładką konsystencje.
Lekko studzimy. Następnie wylewamy ganache na upieczone i wystudzone ciasto.
Do dekoracji możemy użyć świeżych malin i cukru pudru.
Pięknie wygląda i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńO raju, smak musi być boski!
OdpowiedzUsuńjest czekolada,więc pycha !
OdpowiedzUsuń