Delikatna, biszkoptowa tarta z kremem i nasionami chia. A na wierzch wykorzystałam wiśnie
w syropie z domowej spiżarni;) Pomysł zaczerpnięty z bloga wspaniałej blogerki kulinarnej Małgosi Gotowanie i blogowanie. Polecam Wam serdecznie.
Ps.A wiecie że w jakieś 40 minut macie gotowe ciasto? Nawet niezapowiedzianych gości możesz zaskoczyć;)
Składniki:
biszkoptowy spód:
2 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
300 g śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki nasion chia
dodatkowo:
słoik 500 ml wiśni w syropie
opakowanie żelatyny na 500 ml płynu
Przygotowanie:
Wiśnie: Żelatynę rozpuszczamy w około 100 ml wody oraz odsączonym syropie. Wcześniej oba płyny musimy dobrze podgrzać. Po rozpuszczeniu żelatyny dodajemy wiśnie i szybciutko do lodówki do stężenia lekkiego.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy, następnie żółtka, miksujemy. Mąki przesiewamy z proszkiem, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto wlewamy do foremki na tartę,wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pieczemy przez 15 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy w zimnym miejscu.
Śmietankę ubijamy na bitą śmietanę, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do połączenia. Dodajemy nasiona chia i mieszamy do połączenia się składników.
Składamy ciasto. Na biszkoptowy spód nakładamy krem śmietanowy z chia, a następnie galaretkę wiśniową z wiśniami.
ale apetyczna:)
OdpowiedzUsuńCudowna tarta :-) poproszę duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na zastosowanie chia! Coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Mmm super przepis! :) Na pewno wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńhttp://xgabisxworlds.blogspot.com/
Pysznie się prezentuje :) Z chęcią bym Ci kawałeczek porwała i to nie tylko jeden ;)
OdpowiedzUsuń