Grzanki ze śledziem, chrzanem i jabłkiem to wspaniała przystawka na zakończenie karnawału. Ja swoje klasyczne kanapeczki wzbogaciłam smakiem filetów śledziowych w marynacie z suszonych pomidorów, a doskonale do tego nadają się filety śledziowe SEKO marynowane bez skóry, z płatkami suszonych pomidorów a także czosnku, bazylii, majeranku, oregano, rozmarynu, tymianku. sporo tego prawda? Spróbujcie a sami się przekonacie jaki boski smak.
1 cebula
3 łyżki majonezu
chrzan
pieprz czarny gruboziarnisty
szczypiorek
2 jabłka
natka pietruszki do ozdoby
Przygotowanie:
Śledzie odsączamy z oleju na durszlaku, kroimy w grubą kostkę a najlepiej paski.
Cebulę drobno siekamy, a odsączone z zalewy buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Następnie siekamy szczypiorek, a jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach lub siekamy w kosteczkę, jak kto woli, doprawiamy pieprzem, majonezem i chrzanem. U mnie w domu chrzan jest bardzo lubianym składnikiem, dlatego użyliśmy go cała dużą łychę.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Przed podaniem nakładamy na grzanki podpieczone chwile w piekarniku i wystudzone.
Dekorujemy kleksem majonezu śledziem i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz