czwartek, 3 listopada 2016

Buraki w zalewie octowo - winnej Jamar

Przepis na te buraczki dostałam od siostry, która znowu wygrzebała przepis na nie w słynnych gazetkach przyślij przepis. Sama robiłam je pierwszy raz, ale jadłam wielokrotnie przygotowywane przez nią i są naprawdę super, nadają się na zasmażane, na sałatkę na zimno z jabłkiem do obiadu a nawet na ćwikłę z chrzanem ale przede wszystkim wychodzi z nich pyszny barszczyk czerwony.




Ocet winny Jamar z czerwonego wina powiedziałabym że jest delikatny w smaku a zarazem zaostrza smak potrawy. Nie jest zbyt kwaśny w smaku, a w zapachu wyczuwalny aromat wina.

Pamiętajcie że możecie użyć do zalewy octu spirytusowego 10% ale winny dodaje dodatkowego smaku. 


Składniki:
10 szt dużych buraczków ćwikłowych
3 szklanki wody
1 szklanka octu winnego czerwone wino Jamar
1 łyżka soli
5 łyżek cukru
liść laurowy
ziele angielskie


Przygotowanie:
Buraki myjemy i gotujemy do miękkości w mundurkach. Studzimy i obieramy ze skóry.
Buraki tniemy na mniejsze kawałki. Moje były dość duże więc z każdego buraka miałam ok 6-8 kawałków.
Wkładamy do słoika 2 szt ziela angielskiego i listek laurowy. Wypełniamy słoiki burakami.

Wodę, ocet, cukier i sól gotujemy. Gorącą zalewą zalewamy buraki, zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia i zawekowania się.
Z podanego przepisu wychodzi 4 szt 0,5 l słoików.


2 komentarze: