czwartek, 31 marca 2016

Domowa ćwikła

W domu moich teściów zawsze robi się ćwikłę, przede wszystkim na Wielkanoc. Jest to idealny dodatek do jaj oraz wszelkiego rodzaju mięs, wędlin. W tym roku postanowiłam zrobić i ja;-) 
Czy jest lepsza od tej ze sklepu?! Dla jednych tak, dla innych nie. Jest po prostu inna !!!
Składniki:
- 4 buraki
- 2 korzenie chrzanu
- duża łyżka soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- sól do smaku

Przygotowanie:
Buraki gotujemy w mundurkach w wodzie, do momentu aż będą miękkie. Zimne buraki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy starty chrzan, przelany wrzątkiem. Całość mieszamy, dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy do smaku cukrem i solą.
Przygotowaną ćwikłę przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce.-


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz