.
Zawijasy z wyglądu jak grissini tylko mega grube, ale można zrobić też mini wersję. W smaku aromatyczne, idealne jako dodatek do zupy czy sałatki. Po prostu pyszne.
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej jasnej lub razowej
- 1 paczka suchych drożdży (7 g)
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- 200-250 ml letniej wody
Nadzienie:
- 80-100 g masła
- 5 ząbków czosnku
- suszona bazylia
- sól
Wykonanie:Do misy wsypujemy mąkę i drożdże, mieszamy. Dodajemy resztę składników, oprócz wody. Mieszamy robotem z hakiem. Wlewamy po trochu wodę, tyle by ciasto uformowało się w jednolitą kulę. Takie ciasto wyrabiamy robotem ok. 7-8 minut. Miskę przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Masło musimy roztopić w garnuszku. Do letniego masła wrzucamy czosnek i dodajemy trochę soli. Odstawiamy by masło lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować.
Ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą wałkujemy niezbyt cienko na kształt prostokąta. Każdy kawałek smarujemy masłem z czosnkiem. Ciasto składamy w pół i kroimy o szerokości 2-3 cm pasy. Pasy zwijamy po obydwu stronach do środka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli zostanie nam masło, możemy każdy zawijas posmarować z wierzchu i posypać bazylią. Pozostawiamy na ok. 30 minut by lekko wyrosły.
Zawijaski pieczemy w 200 st. przez 15 minut.
Wypiekałam wspólnie z:
Jaka pychota! Muszę koniecznie spróbować :D
OdpowiedzUsuńnaprawdę całkiem fajna przekąska, polecam ;-)
UsuńU mnie akurat posłużyły jako przystawka do zupy. Rozeszły się błyskawicznie :) Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńa u nas do jajecznicy zamiast chleba ;-)
Usuńdziękuję za wspólne wypiekanie , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziekuje ;-* @Magia e kuchni
Usuń