poniedziałek, 7 marca 2016

Muffinki pomarańczowe imbirowe

W tym tygodniu w "Wypiekaniu na śniadanie" było na słodko...odrobina ricotty, imbir i pachnące pomarańcze to niesamowite połączenie :-) 

Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 125 gram ricotty
- sok z połowy pomarańczy
- skórka z całej pomarańczy
- 1,5 łyżeczki imbiru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:
Mąkę, proszek, imbir i cukier mieszamy w jednej misce.
Mleko, olej, jajko, sok, skórkę i ricottę mieszamy dokładnie w drugiej misce. Wlewamy składniki mokre do suchych energicznie mieszamy aby dobrze połączyć wszystko widelcem.
Masę przelewamy do papilotek do 3/4 ich wysokości. Wierzch posypujemy migdałami
Pieczemy muffinki ok. 25-30 minut w 180 stopniach.



 A wspólnie wypiekałyśmy:Justyna, Joanna, BożenaSzóste NieboDorotaJoannaUlaAlinaJoanna i Natalia.