W okresie wielkiego postu mamy odpowiedni moment by naszą dietę wzbogacić o ryby. Dlatego postanowiłam napisać o pstrągu łososiowym, który smakuje tak samo pysznie jak łosoś, a jest znacznie tańszy. Pstrąg to jedna z najsmaczniejszych i bardziej docenianych ryb z rodziny łososiowatych. Klasyką jest pstrąg łososiowy smażony w czystej postaci bez mega ilości przypraw, które zabijają jego aromat.
Składniki:
500 gram fileta z pstrąga łososiowego
ulubione warzywa, u mnie mieszanka chińska
duża łyżka masła
marynata:
pieprz biały
sól
sok z połowy limonki
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
sos:
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka miodu
sól, pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Rybę myjemy, oczyszczamy z łusek. Osuszoną nacieramy solą, pieprzem białym. Skrapiamy oliwą i sokiem z limonki. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny lub więcej. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej około minuty z każdej strony. Przekładamy delikatnie by nie uszkodzić kawałków. Podałam z usmażonymi na maśle warzywami.
Uwielbiam ryby w każdej postaci i mogłabym je jeść codziennie :-)
OdpowiedzUsuńto tak jaka ja;-), z przerwami na kawał dobrego miecha ;-)
UsuńBardzo mi odpowiadają takie smaki. Prosto i szybko! Zmałpuję przy okazji ;)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę 😃
Usuń