Kruchutkie i niesamowicie maślane ciasteczka. Idealne do kawy i herbaty. Proste i szybkie w przygotowaniu. Jak masz za chwile niespodziewanych gości, albo nie masz za wiele czasu na pieczenie. Koniecznie sięgnij po ten przepis ;-)
Składniki na 20 ciasteczek:
- 120 g masła schłodzonego
- 3 łyżki cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 olejek pomarańczowy lub inny ulubiony
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Z ciasta formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczamy widelcem. Pieczemy około 12 w temperaturze 200ºC.
Moja druga wersja na probe powstała z mleczną czekoladą. Rozkruszoną czekoladę wgniotłam do gotowego ciasta.
Jeśli mielibyście ochotę na inne smaki to w wersji czekoladowej należy dodać 2 łyżki cukru pudru więcej, a 30 g mąki pszennej zastąpić kakao.
Z ciasta formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczamy widelcem. Pieczemy około 12 w temperaturze 200ºC.
Moja druga wersja na probe powstała z mleczną czekoladą. Rozkruszoną czekoladę wgniotłam do gotowego ciasta.
Jeśli mielibyście ochotę na inne smaki to w wersji czekoladowej należy dodać 2 łyżki cukru pudru więcej, a 30 g mąki pszennej zastąpić kakao.
ja do ciastek dodałam cukru wanilijowego i aromat arakowy
OdpowiedzUsuń