01 marca

Kładzione kluseczki kukurydziane


Składniki na 2 porcje:
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- woda
- szczypta soli

Wykonanie:
Obie mąki mieszamy ze sobą, dodajemy kaszę kukurydzianą oraz wodę. Mieszamy dokładnie do połączenia składników. W przepisie nie ma mowy o ilości wody ponieważ w brew pozorom marka mąki czy kaszy kukurydzianej różni się od siebie i ciężko ocenić dokładną ilość. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na gofry, czy placuszki smażone na tłuszczu np.racuszki.
Całość pozostawiamy na 5-10 minut do napęcznienia kaszy, jeżeli zachodzi potrzeba dolewamy wody. Następnie dodajemy roztrzepane jajka i szczyptę soli. Znów mieszamy dokładnie.

Ważne! Wodę wlewamy stopniowo, żeby za bardzo nie rozrzedzić ciastka, a jeżeli to się zdarzy dosypujemy kaszy kukurydzianej.


1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger