W Wielkanoc na każdym stole musi pojawić się mazurek. Moim ulubionym jest mazurek
z masą kajmakową posypany płatkami migdałów. Może jest on nieco mniej pracochłonnym ciastem wielkanocnym niż mazurek królewski ale smakiem dorównuje pozostałym.
Mazurek kajmakowy posmakuje wielbicielom bardzo słodkich ciast. Można go przygotować
z dodatkiem klasycznego, kawowego lub czekoladowego. Każda wersja znajdzie swoich zwolenników.
Składniki na spód:
130 g masła
80 g cukru pudru
2 żółtka
200 g mąki
Masa:
1 puszka masy kajmakowej
płatki migdałów
orzechy włoskie
Przygotowanie:
Spód: Masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto. Formujemy w kulkę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Formę o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość do 0,5 cm. Dno i boki, na wysokość 1 cm wykładamy rozwałkowanym ciastem i pieczemy około 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Po całkowitym wystudzeniu ciasta smarujemy je masą kajmakową płatkami migdałów oraz orzechami włoskimi.
Więcej inspiracji i sprawdzonych przepisów na Wielkanoc znajdziesz w tej zakładce.
Zapraszam również do polubienia mojego fanpaga na Facebook'u .
Mój ulubiony:)
OdpowiedzUsuńMój też :)
UsuńWspaniały, uwielbiam mazurka :-)
OdpowiedzUsuń