Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść około 5 tygodni przed świętami. Przepis na piernik znalazłam na blogu Moje Wypieki, przygotowując go wprowadziłam lekką modyfikację w postaci masła i cukru. Zmniejszyłam ilość masła ponieważ taką kostkę miałam w domu w oryginalnym przepisie było 250 g, a ilość cukru została zmniejszona o 1/2 szklanki ponieważ wydaje mi się ze 500 g miodu i 1 szklanka cukru powinno wystarczyć w zupełności.
Składniki:
500 g miodu naturalnego wielokwiatowy
1 szklanka cukru
200 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika u mnie Kotanyi
Przygotowanie:
Miód, cukier i masło podgrzewamy powoli aż doprowadzimy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i studzimy.
Do zimnej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dokładnie i przekładamy do szklanej misy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 5 tygodni.
najlepszy :)
OdpowiedzUsuń