Marchewka gotowania w słodkiej zalewie. Taka na już jako dodatek do obiadu, możemy ją poddusić na maśle, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie od podstaw. Świetnie też będzie się komponowała w sałatce jarzynowej na świątecznym stole;)
2,5 kg marchewki
3 czubate łyżki cukru
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka octu 10 %
4 szklanki wody
Przygotowanie:
Marchew myjemy, obieramy ze skóry. Kroimy w pół centymetrową kostkę. Wkładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki cukier, sól, ocet, wodę. Zakrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut. Po tym czasie wyłączamy i jeszcze gorące przekładamy do słoików, razem z zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, do wystygnięcia i zawekowania.
Z podanego przepisu wychodzi około 5 słoików 0,5 l takich jak po pasztecie;)))
smak marchewki na słodko przypomina mi dzieciństwo.
OdpowiedzUsuńChyba znów wdrożę ta pozycję do mojego menu :)
koniecznie!
UsuńUwielbiam, moja mama i ciocia taką robi na zimę :-)
OdpowiedzUsuńmy też lubimy;)
UsuńUwielbiam domowe przetwory, ale marchewki w taki sposób jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńdomowe przetwory są naj<3
Usuń