Uwaga! Ogłaszam szybki konkurs 2 dniowy na moim fan pagu ;)
Jak już zauważyliście Green Essence obdarowało mnie sporą ilością białego maku.
A ze święto związane z Rogalami Marcińskimi już niebawem do wygrania będzie 1 paczka 500 gram białego maku od Green Essence.
Zadanie konkursowe:
Jak już wiadomo w domu mam niespełna 3 letniego szkraba,który podczas zakupów sięga coraz częściej po różnego rodzaju batoniki.
Waszym zadaniem będzie zamieszczenie pod postem konkursowym przepisu na fit przekąski, batoniki, placuszki.
Miło będzie jeśli polubicie i udostępnicie mój post, oraz zostawicie polubienie na moim fan pagu.
Konkurs trwa do poniedziałku 07/11/2016 go godziny 8.30 ;) szybko wybieram zwycięzcę i wysyłam paczkę żeby jeszcze doszła przed 10/11/2016 r.
TRUFLE NUTELLOWE z jaglanki
OdpowiedzUsuń-Przepis:
• 100 g kaszy jaglanej,
• 400 ml mleka kokosowego + łyżka kakao,
• ziarnka z laski wanilii,
• 50 g gorzkiej czekolady,
• 30 g masła z orzechów laskowych,
• wiórki kokosowe lub mąka kokosowa do obtoczenia.
Kaszę gotujemy na mleku z wanilią. Odstawiamy. Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy masło orzechowe i kaszę. Mieszamy. Możemy dosłodzić wg. upodobań. Masę odstawiamy do wystudzeniu. Formujemy kulki, które obtaczamy w kokosowe. Schładzamy w lodówce .
Deser Raffaello w słoiczku:
OdpowiedzUsuńSkładniki na krem:
– 500 ml mleka (napoju) kokosowego
– 400 ml (puszka) mleczka kokosowego
– 150g suchej kaszy jaglanej
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– 2 łyżki ksylitolu
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 laska wanilii
– sok z ćwiartki cytryny
Dodatkowo:
– chipsy kokosowe
– płatki migdałowe
– ekspandowana kasza jaglana
– pełnoziarniste herbatniki
1. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, odcedzamy, umieszczamy w rondelku i zalewamy 500 ml mleka kokosowego. Gotujemy na wolnym ogniu wraz z wyjętymi czubkiem noża ziarenkami wanilii i pozostałą laską wanilii do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie bardzo miękka (ok. 20-25 min). Ugotowaną kaszę studzimy i wyrzucamy laskę wanilii. W misie blendera umieszczamy pozostałe składniki i miksujemy na idealnie gładki krem, w razie potrzeby dosładzamy.
2. Herbatniki kruszymy i umieszczamy na dnie słoiczka. Na nich umieszczamy krem Raffaello, następnie ekspandowaną kaszę jaglaną z płatkami migdałowymi i kolejną warstwę kremu. Na koniec dekorujemy chipsami kokosowymi. Przed podaniem trzymamy w lodówce.
Trufle dyniowo-orzechowe z kokosem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
– 150g purée z dyni
– 2 świeże lub suszone daktyle
– 2 łyżki masła orzechowego
– 2 łyżki mąki kokosowej
– 1/2 łyżeczki cynamonu
*opcjonalnie: gorzka czekolada do oblania
Świeże daktyle pozbywamy pestek, a suszone zalewamy gorącą wodą na 30 minut i odsączamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i porządnie miksujemy. Z otrzymanej masy formujemy zgrabne kuleczki, które możemy zanurzyć w gorzkiej czekoladzie.
Trufle Snickers bez cukru
OdpowiedzUsuńSkładniki:
– 100g orzeszków ziemnych (prażonych, niesolonych)
– 8-10 świeżych/suszonych daktyli (ok. 100g)
– 1 czubata łyżka masła orzechowego
– 1 łyżka gorzkiego kakao
– szczypta soli
Dodatkowo na przykład:
mąka kokosowa/zmielone, liofilizowane owoce/gorzkie kakao/roztopiona gorzka czekolada/mąka orzechowa
Jeżeli używamy suszonych daktyli zalewamy je gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę. Następnie odsączamy je.
Jeżeli używamy świeżych daktyli, pozbywamy się pestek.
Do misy blendera wkładamy gotowe daktyle, orzeszki (jeśli chcecie pomóc swojemu blenderowi, posiekajcie, rozdrobnijcie je wcześniej), masło, kakao oraz sól i miksujemy do momentu otrzymania gładkiej, zwartej masy. Tak przygotowaną masę umieszczamy w lodówce na 30 minut. Następnie formujemy kulki i obtaczamy w ulubionych dodatkach. Przechowujemy w lodówce.
Budyń jaglany z wanilią
OdpowiedzUsuńSkładniki:
– 1 litr mleka (np. kokosowego – nie mleczka z puszki!, krowiego, migdałowego..)
– 200g kaszy jaglanej (2 woreczki)
– laska wanilii
*opcjonalnie: coś do posłodzenia (ksylitol)
Kaszę płuczemy, zalewamy mlekiem i gotujemy 20-25 minut na średnim ogniu, aż kasza będzie bardzo miękka. Ugotowaną kaszę przekładamy do misy blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy i ponownie miksujemy. Przekładamy do słoiczków i dekorujemy ulubionymi dodatkami (u mnie gorzka czekolada i surowe kakao). Przechowujemy w lodówce.
Chrupiące ciasteczka owsiano-kokosowe
OdpowiedzUsuń1szkl. płatków owsianych
1szkl wiórek kokosowych
po 1/2 szkl. ulubionych orzechów i rodzynek
8 szt. śliwek suszonych pokrojonych
3 łyżki miodu (porządne)
2 łyżki oleju kokosowego stałego ew. 3-4 łyżki płynnego
2 łyżki sezamu
2 łyżki syropu malinowego lub innego ulubionego +ew. 2 łyżki dżemu żurawinowego
przyprawa korzenna lub cynamon do smaku
Na suchej patelni prażymy płatki owsiane gdy lekko zbrązowieją dodajemy wiórki,orzechy i sezam i chwilkę prażymy. Zestawiamy z ognia dodajemy resztę składników i je rozpuszczamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200st przekładamy masę na papier do pieczenia i rozkładamy lub łyżka formujemy ciasteczka i spłaszczamy. Pieczemy ok. 15 min do zrumienienia. Ja piekę z funkcją grill/opiekacz.
Banalne ciasto, ale polubiła je nawet moja siostra która nie wyobraża sobie życia bez sklepowych słodyczy. To chyba najlepsze rekomendacja :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
100 g kaszy jaglanej
350 ml wody/mleka (zwykłego bądź roślinnego)
2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wrzątku
4-5 łyżek musu jabłkowego
4-5 łyżek ulubionych nasion, np. słonecznika, orzechów
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia.
Kaszę gotujemy ok. 10 minut. Następnie odstawiamy, aby wystygła i wsiąknęła resztę płynu.
Do kaszy dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
Całość przekładamy do formy i pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 175 stopni.
Zdrowe gofry pełnoziarniste:
OdpowiedzUsuńszklanka mąki pełnoziarnistej
szklanka mleka
jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka proszku do pieczenia
Warto rozpocząć od podłączenia gofrownicy, aby zdążyła się rozgrzać. Żółtko oddzielamy od białka i ubijamy je na sztywną pianę. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtko, olej i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy ubitą pianę i delikatnie łączymy za pomocą łyżki. Ciasto wlewamy partiami na rozgrzaną i natłuszczoną gofrownicę. Pieczemy ok 3-5 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.