06 marca
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- sól, pieprz, zioła
- 50 ml oleju
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 50 gram masła
- pół kostki sera feta
- mała główka czosnku
- 1 jogurt naturalny
- 1 cebula
Wykonanie:
Połączyć składniki na ciasto naleśnikowe, czyli mleko, mąka,olej, sól,pieprz i zioła. Usmażyć naleśniki.
Na patelni na maśle zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i rozmrożony odsączony szpinak. Jeśli jest jeszcze woda odparowujemy ją kilka minut, na koniec dodajemy pokruszoną fetę i zdejmujemy patelnie z ognia aby feta nie puściła tłuszczu.
Faszerujemy naleśniki szpinakowym farszem i zawijamy w rulon. układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy żółtym serem i zapiekamy kilka minut do czasu rozpuszczenia sera.
Serwujemy z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy:
blendujemy czosnek, dodajemy jogurt naturalny, sól, pieprz i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz