Składniki na ciasto:
- 50 g drożdży świeżych
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanka oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- około 2 szklanek borówki
Składniki na budyń:
- 500 ml mleka
- 2-3 łyżki cukru lub cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- 500 ml mleka
- 2-3 łyżki cukru lub cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do dużej miski rozkruszamy drożdże, na nie wsypujemy cukier, a następnie kolejno roztrzepane jajka, olej i mleko, na koniec wsypujemy mąkę i szczyptę soli.Mieszamy, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Po godzinie, przekładamy połowę cista do foremki 24 x 24 cm, na wierzchu ułożyć borówkę i przykrywamy drugą połową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i pieczemy ok. 40-50 minut.
Po wystudzeniu cista na wierzch wylewamy budyń i ozdabiamy duża ilością borówki. Przepis na budyń: z całości mleka odlewamy 1 szklankę i dodajemy do niej cukier, wanilię oraz mąki i bardzo dokładnie mieszamy, rozcierając ewentualne grudki. Pozostałe mleko zagotowujemy. Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewamy mieszankę mleka ze szklanki i cały czas dokładnie i intensywnie mieszamy do zagotowania i uzyskania pożądanej konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz