niedziela, 6 września 2015

Naleśniki z domową nutellą


Składniki:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 20 ml oliwy ekstra vergine
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru brązowego

Wykonanie:
Wszystkie składniki łączę ze sobą mikserem. Jeśli ciasto wychodzi za gęste dolewamy mleka, jeśli za rzadkie posypujemy mąką kukurydzianą. Smażymy na złoty kolor.

Domowa nutella:
- 2 kg śliwek
- 1/2 kg cukru
- 80 gram kakao

Wykonanie:
Śliwki oczyszczamy z pestek, przesmażamy je tak jak na konfiturę. Następnie dodajemy cukier i kakao. Smażymy jeszcze ok 30 minut na małym ogniu do połączenia składników. Blendujemy na gładki krem, podgrzewamy do temperatury wrzenia, nakładamy do słoików i odwracamy do góry dnem. Pyszności ;-)