Składniki:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 20 ml oliwy ekstra vergine
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru brązowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączę ze sobą mikserem. Jeśli ciasto wychodzi za gęste dolewamy mleka, jeśli za rzadkie posypujemy mąką kukurydzianą. Smażymy na złoty kolor.
Domowa nutella:
- 2 kg śliwek
- 1/2 kg cukru
- 80 gram kakao
Wykonanie:
Śliwki oczyszczamy z pestek, przesmażamy je tak jak na konfiturę. Następnie dodajemy cukier i kakao. Smażymy jeszcze ok 30 minut na małym ogniu do połączenia składników. Blendujemy na gładki krem, podgrzewamy do temperatury wrzenia, nakładamy do słoików i odwracamy do góry dnem. Pyszności ;-)
Jakie piękne! A domowa nutella (u mnie czekośliwka) jest wspaniała :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie, ja tutaj będę zaglądać z przyjemnością! :)
cakesbykejt.blogspot.com
Zapraszam serdecznie, u ciebie tez jest mnóstwo smakołyków na które ślinka cieknie codziennie ;-)
UsuńTej wersji nutelli nie znałam 😋zapowiada sie pysznie 💜
OdpowiedzUsuńDziękuję Dominika...jesteś wspaniała ;-*
Usuń