Jeśli chcemy zaostrzyć smak lecza, dodajmy świeża papryczkę chili. Najlepsze takie z własnego ogródka ;-)
Składniki:
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 2 papryki żółte
- 1 ostra papryczka
- 1 cukinia
- 1 duża garść groszku zielonego mrożonego
- 10 pieczarek
- 2 marchewki
- 5 świeżych pomidorów lub 1 puszka
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki keczupu
- 300 gram wędzonej wołowiny
- sól, pieprz, kostka rosołowa, liść laurowy, ziele angielskie
- papryka słodka i ostra,natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Wrzucamy do wody kostkę rosołową, liść, ziele. Zeszkloną cebulę dodajemy do duszonej papryki, Następnie dodajemy pokrojona cukinię, marchewkę stratą na tarce o grubych oczkach, groszek zielony, pieczarki obrane i pokrojone w ósemki,oraz papryczkę chili drobno posiekaną.
W tym momencie dodajemy jakiś rodzaj mięsa, moje leczo będzie z dodatkiem wędzonej wołowiny, którą pokroiłam w grubsza kostkę i dusiłam jeszcze z warzywami.
Całość dusimy ok. 20 minut. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawiamy przyprawami do smaku i dusić jeszcze 10 minut.
Im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, najlepiej dusić je długo na małym ogniu.
Z każdym zdaniem w tym poście się zgadzam. Pyszne leczo zaproponowałaś. Danie to kocham za to, że jest łatwe, szybkie do wykonania i bardzo dobre. Zachwyca aromatem i co dla mnie ważne zawsze robię więcej, niż potrzebuję, bo je w pojemniczkach mrożę. Po powrocie z pracy, gdy czasami nie ma czasu na gotowanie, wystarczy ryż ugotować i leczo podgrzać. Pyszne. Też dodaję cukinię do leczo. Nadaje niezwykłego smaku temu daniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Również uwielbiam leczo pod każdą postacią i z każdych składników;-) i zdradzę jeszcze mały sekrecik...niebawem post z przepisem na leczo w słoikach na zimę ;-)
Usuń