- na 1 kg winogron
- 200 ml wody +50 ml
- 150 - 200 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie: Owoce umyć. włożyć do garnka, zasypać cukrem i wlać 200 ml wody i sok z cytryny. Całość podgrzewać, aż winogrona się rozgotują, ale nadal będą w kawałkach.
50 ml zimnej wody rozmieszać z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając, połączyć roztwór z gorącymi owocami. Frużelinę podgrzewać do zgęstnienia. Gorącą frużelinę przełożyć w słoiczki, zakręcić mocno i postawić do góry dnem, pozostawić tak do wystudzenia.
- 200 ml wody +50 ml
- 150 - 200 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie: Owoce umyć. włożyć do garnka, zasypać cukrem i wlać 200 ml wody i sok z cytryny. Całość podgrzewać, aż winogrona się rozgotują, ale nadal będą w kawałkach.
50 ml zimnej wody rozmieszać z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając, połączyć roztwór z gorącymi owocami. Frużelinę podgrzewać do zgęstnienia. Gorącą frużelinę przełożyć w słoiczki, zakręcić mocno i postawić do góry dnem, pozostawić tak do wystudzenia.