czwartek, 22 października 2015

Cytrynowe ciasto jogurtowe


Kubeczek po jogurcie wykorzystujemy do odmierzenia reszty składników.
Składniki:
- 1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego
- 3 kubeczki mąki
- 1 kubeczek cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1 kubeczek oleju roślinnego
- sok z połowy cytryny

Lukier:
- pól szklanki cukru pudru
- 3 łyżki ciepłego soku z cytryny

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy z resztą składników na jednolitą masę. Wyłkladamy do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 21 - 22 cm i pieczemy przez około 40 minut a najlepiej do suchego patyczka.