sobota, 24 października 2015

Blok czekoladowy


Składniki:  
- 250 g masła       
- 1/2 szklanki wody
- 6 łyżek kakao       
- 1 szklankę cukru            
- 4 szklanki granulowanego  mleka w proszku  
- mała paczka zwykłych biszkoptów
- garść żurawiny suszonej, orzechów ziemnych i innych bakalii

Wykonanie:
W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy w pokrojone w małe kawałki masło,dodajemy cukier, kakao i 1/2 szklanki wody. Mieszamy i czekamy aż masa będzie płynna i jednolita, a cukier się dokładnie rozpuści. Ważnie żeby nam się nie zagotowało. Do ciepłej masy dodajemy po szklance granulowanego mleka, mocno mieszamy po każdej szklance. Po trzeciej szklance mleka dodajemy pokruszone ciastka i bakalie, a na koniec dodajemy 4 szklankę mleka. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Najpierw nakładamy trochę i wciskamy tak, by masa dobrze wypełniła brzegi. Następnie dokładamy resztę i dociskamy, aby nie zostały w bloku pęcherzyki powietrza. Blok powinien być przechowywany cały czas w lodówce.

Blok czekoladowy rodem z PRL u , może i zamysł tak ale sama prezentacja niekoniecznie 😋 moje dzieło powstało na pod hasłem "Ciasto na niedzielę" w pewnej akcji na facebooku, pod tym linkiem odnajdziecie nas (klik).
Pod tym linkiem znajdziecie też kilka innych propozycji ciast czekoladowych.
A między innymi przepisy wspaniałych dziewczyn Dorota Owczarek,
Marzena SzkodzinskaSzoste Niebo,  Joanna ŁygaBozena MdkIwona CieplikKrystyna Boner