18 października
3 bit - niebo w gębie
Składniki:
- 3 paczki herbatników petit beurre
- 1 opakowanie duże słonych krakersów
- 1 puszka kajmaku
- 500 ml śmietanki 30-36%
- 2 śmietan - fix
- 1 krem do karpatki
- 100 gram masła
- 500 ml mleka
- 50 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce do oprószenia
Wykonanie kremu do karpatki:
Z 500 ml mleka odlewamy 1 szklankę. Rozprowadzamy w niej zawartość torebki. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Po dokładnym wystudzeniu miksujemy masę z miękkim masłem.
Wykonanie placka:
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia może pomóc przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy.
Na dno formy wykładamy pojedynczą warstwę krakersów. Kajmak podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy. Wykładamy na herbatniki, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Następnie wykładamy warstwę kremu gotowego karpatkowego, przykrywamy warstwą krakersów. Ubijamy śmietankę ze śmietan - fixami i wykładamy jako ostatnią warstwę na krakersy. Posypujemy starta czekoladą.
Uwielbiam to ciasto :) Twoje wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję😘
Usuń