Składniki:
3 jajka
1/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
75 ml oleju rzepakowego
1 opakowanie serka mascarpone
500 ml śmietanki 30 %
4 łyżki cukru pudru
barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Białka, ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder i cukier waniliowy. następnie żółtka po jednym cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
Na koniec wlewamy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem i dodajemy po łyżce lekko mieszając drewnianą łyżką by nie opadło.
Foremki napełniamy masą do 1/2 objętości, pieczemy ok 25-30 min w temperaturze 180 stopni. Studzimy, a w między czasie przygotowujemy krem.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i szczyptę barwnika spożywczego,znowu ubijamy, aż się połączą składniki.
Jeśli chcemy wyciskać wzory najpierw musimy krem mocno schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz