Sos paprykowy idealnie pasuje do makaronu, ale będzie też świetnym dodatkiem do mięsnych bitek czy pieczonej polędwicy. Przepis jest prosty i nie zajmuje dużo czasu, bo u mnie go ostatnio za wiele nie ma;) Zapraszam na obiad;)
Składniki:
200 gram makaronu penne
2 papryki czerwone
1 cebula
natka pietruszki
sól, pieprz
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
kawałek boczku o grubości około 1-1,5 cm
Przygotowanie:
Papryki kroimy na pół, wydążamy gniazda nasienne, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 30 minut.
Boczek kroimy w grubszą kostkę lub plasterki w zależności od upodobań. Podsmażamy do wytopienia się tłuszczu. Zdejmujemy boczek z patelni na osobną miseczkę, a na tym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek posiekane w kostkę.
Upieczoną paprykę zostawiamy na kilka minut pod przykryciem np. w garnku, obieramy ze skóry i przekładamy na patelnię. Dodajemy cebulę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Dodajemy natkę pietruszki (taką większą szczyptę) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy. Następnie miksujemy na gładki krem.
Sos mieszamy z boczkiem i ugotowanym makaronem, natką pietruszki ewentualnie innymi ulubionymi ziołami.
Mniam pyszności, bardzo lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko;)no to częstuj się proszę. Ja też bardzo lubię makarony;)
OdpowiedzUsuńmmm idealny obiad albo nawet kolacja :)
OdpowiedzUsuńMój ukochany makaron i to w jakim pysznym wydaniu! :)
OdpowiedzUsuń