To jedno z moich popisowych dań. Uwielbiam je w wersji na słodko. Ich smak jest tak naprawdę lekko gryczany, ale też dzięki przyprawom i konfiturze ich smak i zapach jest po prostu oszałamiający. Dziś zrobiłam je z z dżemem z pomarańczy z nutą imbiru Owocowa Rozkosz;)
31 lipca
30 lipca
Jaglane placuszki z cukini
Bardzo lubię warzywne placuszki, z ziemniaków i cukinii robiłam już na milion sposobów ale tym razem postanowiłam zaproponować coś fajnego osobom będącym na diecie bezglutenowej. Pyszne placuszki z cukinii polecają się również dla was;) mąkę pszenną zastąpiłam mąką jaglaną, dodatkowo możemy je usmażyć na oleju kokosowym.
29 lipca
Bób gotowany - smaki lata
"Bób należy gotować krótko, tak aby nie stracił swojego intensywnego koloru. Gdy jest młody, wystarczy gotować bób zaledwie kilka minut, potem odlać wodę i lekko schłodzić by przerwać proces gotowania..." Cała prawda ;)
Dla smakoszy bobu ta przekąska jest daniem samym w sobie, jak to mówią jednoskładnikowym ;) Myślę, że śmiało może wziąć udział w akcji Błyskawiczne Piątki;)
29 lipca
Lemonade day
Lemoniada to napój bezalkoholowy, niegazowany z sokiem z owoców cytrusowych z miętą i dużą ilością lodu. Polecany do posiłku lub pity w ciągu dnia dla orzeźwienia, najlepiej silnie schłodzony. Co prawda u mnie pogoda nie dopisuje od rana i orzeźwiające napoje nie są wskazane ale skoro mamy piątek - więc jest i akcja błyskawiczny piątek ;)
28 lipca
Tarta porzeczkowa
Bardzo fajny przepis na słodkie ciasta z sezonowymi owocami. W oryginale była mowa o wiśniach ale jak widać porzeczka też się sprawdza, niebawem wypróbuję też jesienną malinę i borówkę.Dodatkowo wiecie czym zachwycił mnie ten przepis? Brakiem jajek;))) bo tak się składa że miałam ochotę na co słodkiego ale brakowało ważnego składnika, ale Moje Wypieki zadbały o mnie;)
28 lipca
Keczup z cukini
Pyszny, aromatyczny keczup z cukinii. Śmiało mogę stwierdzić, że nie jadłam lepszego keczupu, nawet mój ulubiony Heinz przy tym wymięka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście...nie czekajcie dłużej.
Przepis znalazłam u mojej blogującej koleżanki Marzeny z bloga Kulinarna Maniusia.
Marzena zachwala się ni jeszcze bardziej niż ja, więc coś w tym musi być;)
Ps.przepis lekko zmodyfikowałam, mam nadzieje że Marzenka mi to wybaczy.
22 lipca
Bruschetta
Bruschetta – rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch - grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Więc u mnie podobnie powstało chrupiące, przypieczone pieczywo z soczystymi pomidorami z czosnkiem, mozzarella i bazylią.
Kto ma ochotę na taką pyszną przekąskę a może lekki obiad?
20 lipca
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z czosnkiem
19 lipca
Paprykowe penne z boczkiem
11 lipca
Sernik podwójnie jagodowy
W tym tygodniu była akcja "Jagodowo i smacznie" moją drugą propozycją jest sernik podwójnie jagodowy;)
Do akcji przyłączyły się: Joanna z Różowej Kuchni, Dorota z Moje Małe Czarowanie, Asa z Szóste Niebo, Ewa z Ewusiowe Smaki, Iwona z Izoni Pyszne Smaki, Dorota z Esmeralda ze smakiem.
11 lipca
Pierogi z jagodami
W tym tygodniu była akcja "Jagodowo i smacznie", zapraszam więc wszystkich chętnych którzy chcą podzielić się swoimi smakołykami. Ja mam 2 propozycje: pierwszą są właśnie pierogi ale wyczekujecie też sernika podwójnie jagodowego;)
Do akcji przyłączyły się: Joanna z Różowej Kuchni, Dorota z Moje Małe Czarowanie, Asa z Szóste Niebo, Ewa z Ewusiowe Smaki, Iwona z Izoni Pyszne Smaki, Dorota z Esmeralda ze smakiem.
10 lipca
Gulasz z kurczaka
09 lipca
Papryki faszerowane kurczakiem i kuskusem
08 lipca
Sałatkowy lunch box z ananasem i tuńczykiem
04 lipca
Drożdżówka z ananasem
Przepis na ciasto drożdżowe podpatrzyłam u Asi z Grunt to Przepis!. Co prawda Asia robiła z truskawkami i kruszonką ale bardzo zaciekawił mnie sam przepis na ciasto.
Lekko go zmodyfikowałam. Zrobiłam go w formie na keks, początkowo myślałam, że to jednak zły pomysł, że wyleje się, ale ono urosło piękne ponad formę i świetnie utrzymało swoją strukturę.
Właściwie smakowało jak taki delikatny ananasowy chlebek. Polecam ze szklanką mleka, można też posmarować dodatkowo dżemem.
02 lipca
Kompot z czereśni
Do tej pory nigdy nie robiłam kompotu z czereśni "na teraz" tylko zawsze w słoiki na zimą. Ale że moja czereśnia pięknie obrodziła w tym roku, dużymi jędrnymi owocami, szkoda było ich nie wypróbować na świeżo. Kompot z czereśni ma bardzo delikatny i subtelny smak, i jest po prostu pyszny. Przepis dołączam do akcji Błyskawiczne Piątki, organizowanej na fb :)
01 lipca
Ciasto z czeresniami
Sezon na truskawki mija, teraz na tapecie czereśnie i maliny. Zawsze czereśnie magazynowałam w postaci przetworów na zimę, głównie kompoty i kilka słoiczków dżemu. Rzadko kiedy piekłam czy gotowałam coś z ich wykorzystaniem. Ale dzisiaj postanowiłam upiec szybkie i smaczne ciacho czereśniowe. Szybkie bo przygotowanie zajmuje góra 10 minut, plus pieczenie ale my wtedy możemy poczytać ulubioną książkę czy poplotkować z koleżanką ;)