Bruschetta – rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch - grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Więc u mnie podobnie powstało chrupiące, przypieczone pieczywo z soczystymi pomidorami z czosnkiem, mozzarella i bazylią.
Kto ma ochotę na taką pyszną przekąskę a może lekki obiad?
Składniki:
bułka np. paryska
oliwa z oliwek
1 duży ząbek czosnku
3 pomidory
1 duża kulka mozzarelli
bazylia
Przygotowanie:
Pieczywo kroimy na mniejsze kawałki np.kromki lub małe bagietki na pół wzdłuż.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek. Taką czosnkową oliwą skrapiamy bagietki.
Pomidory kroimy w kostkę, odsączamy z nadmiaru soku. Wkładamy do miseczki, mozzarellę również kroimy w kostkę a bazylię siekamy na grubsze kawałki listków. Mieszamy wszystko razem i wykładamy sałatę na bagietki.
Zapiekamy w piekarniku ok. 5 minut aż grzanki się podpieką a ser roztopi. Posypujemy jeszcze świeżymi listkami bazylii, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Uwielbiam ją chrupać:)
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda, pięknie i soczyście. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSchrupałabym teraz na kolację :)
OdpowiedzUsuń