Przepis na ciasto drożdżowe podpatrzyłam u Asi z Grunt to Przepis!. Co prawda Asia robiła z truskawkami i kruszonką ale bardzo zaciekawił mnie sam przepis na ciasto.
Lekko go zmodyfikowałam. Zrobiłam go w formie na keks, początkowo myślałam, że to jednak zły pomysł, że wyleje się, ale ono urosło piękne ponad formę i świetnie utrzymało swoją strukturę.
Właściwie smakowało jak taki delikatny ananasowy chlebek. Polecam ze szklanką mleka, można też posmarować dodatkowo dżemem.
Składniki na keksówkę:
500 g mąki pszennej
125 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
100 g masła
2 całe jajka
1 opakowanie suszonych drożdży
200 ml ciepłego mleka
szczypta soli
5 krążków ananasa z puszki
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w wysokim garnuszku na palniku. Dodajemy mleko i chwilę podgrzewamy aż całość będzie ciepła. Zdejmujemy z ognia do wystudzenia.
W dużej misce ubijamy mikserem całe jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodajemy wystudzane mleko. Wszystko mieszamy mikserem na gładkie ciasto.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do zwiększenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyrabiamy ręką i przedkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.
Na koniec wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 C ok.45-50 min.
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńa dziękuję;)
UsuńBardzo smaczna musi być.
OdpowiedzUsuńjest, jest ;) Dziękuje;)
Usuńrobiłam już różne drożdżówki,ale z ananasem nigdy...jakoś nie przyszło mi to do głowy
OdpowiedzUsuńa widzisz;) i z ananasem można;)
Usuńwow jakie cudne przepisy :)
OdpowiedzUsuńbardzo bardzo dziękuję;)
UsuńRewelacyjne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, Kochana, że cię drożdżowo zainspirowałam :) Ciacho bardzo apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń