W tym tygodniu była akcja "Jagodowo i smacznie" moją drugą propozycją jest sernik podwójnie jagodowy;)
Do akcji przyłączyły się: Joanna z Różowej Kuchni, Dorota z Moje Małe Czarowanie, Asa z Szóste Niebo, Ewa z Ewusiowe Smaki, Iwona z Izoni Pyszne Smaki, Dorota z Esmeralda ze smakiem.
Składniki:
około 300 gram twarogu
3 jajka
1/2 szklanki zmiksowanych jagód
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
2 łyżki śmietany, gęstej kremówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 galaretka jagodowa, lub żelatyna odpowiednia na około 400 ml płynu
1/2 szklanki zmiksowanych jagód
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Twaróg, żółtka, cukier, śmietanę i cukier waniliowy miksujemy na gładką masę. Dodajemy jagody, nadal miksując.
Białka ubijamy z solą na sztywna pianę.Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Masę sernikową przekładamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 50 minut do 1 godziny.
Mam jeszcze jagody i dzisiaj też robię sernik, ten wyglada bardzo jagodowa :) dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńZdrowie i smak. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJaki on piękny i pyszny, dziękuję za wspólne jagodowe szaleństwo :-)
OdpowiedzUsuńrozkosz w jagodowym wydaniu! boski!!! dziękuję za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńCoś cudownego!
OdpowiedzUsuńWieki całe już jagód nie jadłam...
Pyszna propozycja 😍
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja 😍
OdpowiedzUsuńsernik i jagody,to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak jagodowa, słodka rozpusta! :D
OdpowiedzUsuń