Kolejna odsłona zupy pomidorowej na moim blogu, tym razem ze świeżych pomidorów z dodatkiem koncentratu, natki pietruszki czosnku.
Składniki na 3 porcje zupy:
1 duże udko z kurczaka lub 2 mniejsze
2 marchewki
1 pietruszka
½ dużego selera
kawałek pora
nać pietruszki
3 ząbki czosnki
3 listki laurowe
czarny pieprz
1 łyżeczka soli
1 kg pomidorów
1 łyżeczka cukru
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
łyżka koncentratu pomidorowego
makaron
około 1,5 l wody
Przygotowanie:
Udko myjemy, włoszczyznę musimy opłukać i obrać. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą tak, aby wszystko było przykryte. Jeśli 1,5 l za mało dolewamy więcej, woda się wygotuje. Dodajemy sporo ziaren pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, natkę i czosnek.
Gotujemy aż mięso i warzywa będą miękkie. Ale musimy co chwile zbierać tzw."szum", który pojawia się na wierzchu.
W tym czasie musimy sparzyć pomidory i obrać ze skórki, wykrawamy zielone części, a następnie miksujemy. Ale uwaga! Pomidory miksujemy razem z warzywami z zupy, wszystkimi lub tymi ulubionymi. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przelewamy wszystko do bulionu warzywno mięsnego. Zaprawiamy rozmieszaną śmietaną z mąką.
Możemy wyjąć udko z zupy przed włożeniem pomidorów. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżą natką pietruszki. Podajemy z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz