Bardzo prosty chleb orkiszowy na drożdżach, wykonany dwóch rodzajów mąki z dodatkiem pestek dyni, sezamu oraz siemienia lnianego. Chleb bardzo ładnie rośnie, nie trzeba dużo by wypełnił formę po brzegi.
Składniki:
450 g jasnej mąki orkiszowej typ 630
100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
1,5 łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży
2 łyżki pestek dyni
4 łyżki jasnego sezamu
4 łyżki brązowego siemienia lnianego
1 łyżka czarnuszki
1 łyżeczka cukru
500 ml letniej wody
Przygotowanie:
Wszystkie ziarna wrzucamy do dużej miski metalowej, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru,
rozkruszamy drożdże, wlewamy wodę, mieszamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej
na 20 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesiewamy razem z solą. Następnie wsypujemy do ziaren i mieszamy
do połączenia składników. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 60 minut
w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
Formę o wymiarach około 33 x 9 cm smarujemy masłem. Przekładamy do niej
masę chlebową, ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego
wyrośnięcia na 40 minut.
Oryginalny zapis: wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
i pieczemy 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni,
włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 20 minut. Chleb wyciągamy z piekarnika,
od razu wyjmujemy z formy, zostawiamy na kratce, aby odparował i ostygł.
U mnie: pamiętajmy ze czas pieczenia zależy od piekarnika, ja mam gazowy piekarnik
więc chleb wstawiam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni piekę 40 minut,
po czym zmniejszam do 180 na kolejne 30-40 minut a czasami dłużej.
Pyszny i zdrowy chlebuś. Musze się w końcu zabrać za smamodzielne wypiekanie bochenków :) Pozdrawiam Angeliko :)
OdpowiedzUsuńDomowe wypiekanie pieczywa wcale nie jest takie trudne, mówię Ci! jaka frajda przy tym jak wyrośnie i pięknie pachnie;)
UsuńWygląda cudownie! Mąkę orkiszową trzeba spożywać. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swój blog. :) https://jaglusia.wordpress.com/
Z przyjemnością odwiedzę!
UsuńDomowe, własnoręcznie wypiekane pieczywko to jest to! :)
OdpowiedzUsuńo tak !;-*
Usuń