niedziela, 4 września 2016

Śnieżny Puch

 Po długiej nieobecności powróciłam do wspólnego wypiekania z dziewczynami w akcji 
W tym tygodniu było bez pieczenia ale za to sernikowo. 
Przepis na "Snieżny Puch" zaczerpnięty został z bloga Nastoletnie Wypiekanie.

Składniki: 
spód
ok. 200 g herbatników
Śnieżny puch:
500 g twarogu sernikowego, zmielonego 
3 łyżki cukru pudru
2 śnieżki (bita śmietana w proszku)
1 szklanka mleka
2 galaretki 
500 ml wrzącej wody

kokosowa posypka
6 łyżek wiórek kokosowych
1 duża łyżka masła
1 łyżka cukru

Przygotowanie:
Spód: Blaszkę o wymiarach wyłożyć folią spożywczą.
 Na dnie poukładać herbatniki.

Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie, 
odstawić do wystudzenia.
Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej 
bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, 
krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do masy, ciągle miksując, 
aż składniki się połączą.
Masę śmietanowo-serową wylać na herbatniki. Schłodzić w lodówce.

W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masełko stopić w garnuszku, 
dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się zarumieni. 
Ważne, by nieustannie mieszać, by wiórki się nie przypaliły.
Ostudzoną posypką kokosową posypać Śnieżny puch.