Zapraszam na odchudzoną wersję leśnej polany. Zamiast majonezu jogurt naturalny wzbogacony smakiem czosnku.
350g fileta z kurczaka
450g marynowanych pieczarek odsączonych z zalewy
200g ziemniaków
350g marchewki
150g konserowych ogórków
4 jajka
przyprawa do gyrosa
dużo szczypiorku
1 pęczek natki z pietruszki
odrobina oleju
sól
pieprz
2 duże kubki jogurtu naturalnego
główka czosnku
Przygotowanie:
Filet z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą do gyrosa, usmażyć na oleju.
Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Pieczarki i ogórki odsączyć z zalewy.
Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić w kosteczkę.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie tortownicy układać sałatkę warstwami: marynowane pieczarki nóżkami do góry, posypać posiekaną szczypiorkiem, następnie pokrojoną marchew, posypać solą, pieprzem, posmarować sosem czosnkowym zrobionym z jogurtu i czosnku, następnie ziemniaki, kurczak, posmarować sosem czosnkowym. Kolejna warstwa jajka, delikatnie posypać solą, pieprzem, teraz ogórki, posypać solą, pieprzem i cienka warstwa sosu. Sałatkę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Następnego dnia sałatkę odwrócić do góry dnem na przygotowany talerz.
Więcej inspiracji i sprawdzonych przepisów na Wielkanoc znajdziesz w tej zakładce.
Zapraszam również do polubienia mojego fanpaga na Facebook'u .
Bardzo efektowna ta polana :)
OdpowiedzUsuńJakie to fajne! Sałatka warstwowa bez miski - cudo!
OdpowiedzUsuń