wtorek, 29 sierpnia 2017

Fasolowa babka z młodym jęczmieniem, czekoladową polewą i chrupiącymi dodatkami

Dziś zapraszam na ciasto w 100 % zdrowe i naturalne, zielony kolor powstał po dodaniu młodego jęczmienia. Jeśli lubicie eksperymenty, nie wahajcie się upiec takie ciacho, nie wahajcie się w ogóle wykorzystać jakiekolwiek warzywo w kuchni. Warzywne ciacha są naprawdę rewelacyjne. Ja swoją przygodę z nimi zaczęłam nie dawno ale na swoim koncie mam już czerwoną fasolę, białą fasolę, cukinie, dynię i marchew.


 Składniki na małą formę do babki:
puszka 240 g po odsączeniu fasoli białej Jamar
3 jajka
1,5 łyżki oleju kokosowego
1,5 łyżeczki młodego jęczmienia
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia


polewa:
1,5 łyżki oleju kokosowego
1,5 łyżki wody
1 łyżka kakao
1 łyżka miodu


dodatkowo:
orzechy laskowe, migdały, rodzynki



Przygotowanie:
Fasolę bardzo dokładnie płuczemy letnią wodą. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy.


Ciasto polewamy czekoladową polewą przygotowaną z oleju kokosowego rozpuszczonego 
i zmieszanego z woda, miodem i kakao.
Posypujemy po wierzchu migdałami, orzechami i rodzynkami.