środa, 30 sierpnia 2017

Cukiniowy sos do pizzy z passatą pomidorową Jamar

Dzień dobry z samego rana!
kto ma ochotę na nowy przepis... a przepis na... kto zgadnie?

Był już keczup z cukinii, to tym razem zapraszam po sos do pizzy z wykorzystaniem cukinii, passaty pomidorowej oraz swoich ulubionych ziół.


Składniki:
1,5 kg cukinii
2 średnie cebule
2 szklanki cukru
1 szklanka octu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka pieprzu
1 butelka passaty pomidorowej Jamar
sól
szczypta lub dwie chilli
6 dużych ząbków czosnku
zioła - bazylia, oregano, tymianek, odrobina melisy i rozmarynu, natka pietruszki 



Przygotowanie:
Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. 
Ja swoją starłam w urządzeniu elektrycznym na tak zwaną papkę. Cebulę kroimy
w kostkę.
Cukinię i cebulę wrzucamy do garnka i gotujemy, aż wszystko zmięknie i się połączy, a z cukinii przy okazji odparuje woda. Gotujemy ok 20-30 minut na małym ogniu. Dodajemy cukier, ocet, passatę, czosnek i zioła, następnie gotujemy 20 minut, doprawiając wszystkimi przyprawami do smaku a przede wszystkim solą. Całość możemy zmiksować jeszcze raz dokładnie blenderem, ale nie jest to konieczne.
Gotowy sos przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy 15-20 minut.