12 grudnia

Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym

Święta Bożego Narodzenia to taki czas, w którym poszukujemy różnych rzeczy i inspiracji. Szukamy prezentów dla najbliższych, przepisów na potrawy wigilijne, ale szukamy też propozycji obiadowych na kolejne dni świąt. U nas w tym roku pojawi się pierś z kurczaka, banalnie? O nie, nie! 
Pierś zostanie podana w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj, na słodko z pomarańczami i żurawiną. 
Jesteście ciekawi tego zestawienia? Zapraszam serdecznie! 


Składniki na 4 porcje: 
4 pojedyncze piersi z kurczaka 
4 pomarańcze 
garść żurawiny mrożonej 
100 gram masła 
1 łyżeczka cukru 
sól 
pieprz 



Przygotowanie: 
Kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na mniejsze filety o grubości ok 2 cm. 
Solimy i pieprzymy z obu stron. 

Pomarańcze myjemy pod wrzącą wodą, następnie obieram bardzo cienko, aby ściąć tylko pomarańczową skórkę. Kroimy w bardzo cienkie paseczki. Z 3 pomarańczy wyciskamy sok. 

Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy filety, po 2-3 minutach podlewając je sokiem
z pomarańczy. Dodajemy pokrojoną skórkę pomarańczową oraz mrożoną żurawinę.
Dodajemy cukier. 

Smażymy wszystko pod przykryciem 10 minut. Co chwile poruszając patelnią w celu zamieszania. 



Propozycja podania: 
Filety układamy na talerzach, polewam sosem i dekorujemy kawałki wyfiletowanej czwartej pomarańczy. 


Do przygotowaia tej potrawy użyłam patelni Ambition z nowej linii Ambition Nature, która swoją fakturą przypomina kamień, a rączki imitują drewno. Na pierwszy rzut oka jest piękna a najlepsze jest to że ma mnóstwo innych właściwości ułatwiających pracę, chociażby to że jest wykonana z odkuwanego aluminium które akumuluje ciepło, a co za tym idzie gotowanie staje się bardziej energooszczędnym. Wewnątrz pokryta jest powłoką nieprzywierającą o unikalnym wyglądzie imitującym kamień.
Posiadają grube wielowarstwowe dno indukcyjne odporne na odkształcenia. 
Rączki pokryte antypoślizgowym materiałem Soft Touch imitującym drewno, zapewniają pewne trzymanie w dłoni.


Kochani razem z marką Ambition mamy dla Was świąteczny prezent 10% rabat na hasło 
AMBITNE-GOTOWANIE na produkty Ambition w sklepie Dajar: https://dajar.pl/ambition
Zniżka jest ważna do 31.12.2017

14 komentarzy:

  1. To bardzo fajna kompozycja smaków! Pyszny sposób na świąteczny obiad, bo i smacznie, i szybko :)
    p.s. też mam tę patelnię, jest rewelacyjna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tą potrawą trafiłś w mój gust. Bardzo lubię połączenie mięs z cytrusami. Patelni takiej niestety nie mam :( ale... to tylko detal, choć nie powiem też - bardzo ważny. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O takie coś lubię, jeju jakie to musi być dobre ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię połączenie mięsa z owocami.
    Pyszne i orzeźwiające smaki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam drób z cytrusami:-) Obiad świąteczny idealny:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja akurat lubię mięsko w wersji na słodko

    OdpowiedzUsuń
  7. na pewno wypróbuje tylko zamienię pierś z kurczaka na pierś z indyka

    OdpowiedzUsuń
  8. Cóż to za intrygujące połączenie - musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Używam patelni i noża Ambition i są świetnej jakości, służą mi od roku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Połączenie z cytrusami i żurawiną bardzo do mnie przemawia, a do tego wygląda świeżo i tak... słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Patelnia nóż z serii chce to mieć! a połączenie mięsa z cytrusami fantastycznie udelikatnia mięso.

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę spróbować zrobić taki sos z pomarańczy :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger