22 maja

Domowy kisiel owocowy

Kisiel można przygotować z każdych owoców, z syropu, świeżych i mrożonych. Ilość wody, owoców i cukru jest dowolna, w zależności od tego jaki chcemy uzyskać. Czy rzadki, czy słodki a może głównie owoce w kisielu. 


Składniki na 2 porcje:
słoiczek owoców w syropie cukrowym u mnie malino-jeżyny
(słoik wielkości małego koncentratu)
1,5 szklanki zimnej wody
1,5 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:
Do rondelka przekładamy owoce w syropie, zalewamy 1 szklanką zimnej wody, gotujemy. 
Nie dodajemy cukru ponieważ owoce są już wystarczająco słodkie. 
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w pozostałej wodzie, czyli pół szklanki. Wlać do gotujących się owoców, mieszać intensywnie do zgęstnienia. Zagotować i zdjąć z ognia.

Jeśli po zagotowaniu kisiel będzie zbyt rzadki należy rozprowadzić kolejną łyżeczkę mąki ziemniaczanej w bardzo małej ilości wody, a następnie dodać do kisielu, wymieszać i zagotować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger