15 kwietnia

Sałatka z ryżem, czerwoną fasolą, kukurydzą i tuńczykiem

Święta tuż, tuż, po statystykach bloga widzę, że intensywnie poszukujecie sałatek i jajek. 
Tak więc mam dla Was dziś pierwszą propozycję sałatkową z wykorzystaniem ryżu i tuńczyka. Lada moment pojawi się również druga wersja sałatki o podobnych składnikach ale w zupełni innej odsłonie. A wszystko za sprawą innego rodzaju ryżu wykorzystanego do sałatki. 



Nie zapomnijcie też żeby sałatki, jajka jak i inne smakołyki, szczególnie ciasta pakować w pojemniczki aby uniknąć łączenia się smaków i zapachów. Jeśli nie mamy takiej ilości lub wielkości pojemnika, użyjmy folii spożywczej do przechowywania żywności.
Ja sobie nie wyobrażam nie mieć jej w szufladzie. Jeśli brak mi pojemników, biorę najzwyklejszą miskę, najlepiej szklaną, owijam folią i tak przechowuję w lodówce nie obawiając się, że moja sałatka zmieni smak czy tez inne ciasto będzie pachniało sałatką.

Składniki:
100 gram ryżu brązowego
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 jajka
sól, pieprz
2 łyżki majonezu
mały kubeczek jogurtu naturalnego



Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Jajka gotujmy ok 6 minut, na twardo, po wystudzeniu kroimy w kostkę.
Kukurydzę, fasolę i tuńczyka odsączamy z zalewy.
Wszystkie składniki mieszamy z dwoma łyżkami majonezu i jogurtem naturalnym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Folia do żywności Stella zachwyciła mnie swoją grubością i elastycznością, nie zwija się, nie skleja
i o dziwo po rozwinięciu można ją ponownie zawinąć. A zarazem materiał jest cienki i oddychający. Dzięki nacięciom łatwo i szybko można oderwać odpowiednią ilość potrzebnej nam folii.
Nadaje się do chłodzeni i mrożenia. Za cenę ok 5-6 zł mamy 30 metrów folii super jakości.





6 komentarzy:

  1. Pamiętam jak kiedyś schowałam sałatkę z dużą ilością czosnku, ale nie przykryłam jej. No cóż...ciasto miało oryginalny zapach i smak :D
    p.s.pyszna Twoja sałatka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczególnie ciasta ze śmietaną chłoną lodówkowe smaki, miejsca by mi zabrakło jakbym zaczęła wymieniać moje wpadki 😄😄😄

      Usuń
  2. Sałatki wiosną to podstawa!
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super podpowiedź z tą folią.a sałatkę napewno wypróbuję no prezebtyjevsie wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię bardzo podobną sałatkę, ale ryżem basmati 😊 jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! Jedna z moich ulubionych sałatek! ❤️

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger