Kuchnia lubelska to podobno sztuka kulinarna jednego ze wschodnich regionów Polski.
Wiele tradycyjnych potraw z Lubelszczyzny znalazło się na Liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To taka duma nasza!
W najnowszym numerze Magazynu Aromat, który współtworzę znajdziecie mnóstwo przepisów regionalnych, wywodzących się z Lubelszczyzny.
Zajrzyjcie do Nas jeśli poszukujecie inspiracji czy jesteście ciekawi co jedli nasi dziadkowie
czy pradziadkowie a wywodzi się z naszego regionu.
A może nadal te potrawy goszczą w Waszym domu.
Dzisiaj prezentuję przepis na bociany lubelskie, czyli takie nasze pierogi gdyż przepis na ciasto jest taki sam, farsz natomiast powstał z surowych ziemniaków i cebulki podprażonej.
Danie proste, nieskomplikowane, sycące, do przygotowania z produktów dostępnych bez trudu. I taka właśnie była dawna/jest kuchnia lubelska.
farsz:
1 kg
ziemniaków
2 sztuki
cebuli
sól, pieprz
1 łyżka
tłuszczu
ciasto:
1 kg mąki
1,5 szklanki
wody
sól
1 jajko
dodatkowo:
1 łyżka tłuszczu
300 gram
boczku
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Mąkę łączymy z ciepłą wodą i zagniatamy
ciasto.
Tak powstałe ciasto dzielimy na 2 kawałki. Zostawiamy, przykryte
ściereczką aby ciasto odpoczęło.
Ziemniaki
obieramy, płuczemy pod wodą. Następnie ścieramy na drobnych oczkach.
Dodajemy startą
lub posiekaną cebulę. Na patelnie wykładamy tłuszcz, rozpuszczamy.
Wrzucamy
obraną i pokrojoną cebulę, następnie dodajemy do niej starte ziemniaki i
smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem, dość obficie.
Każdą z części
ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy farsz ziemniaczany.
Rozsmarowujemy
go na całej długości. Zwijamy w rulon. Następnie kroimy go w kawałeczki
tak
około 4-5 cm, prosto lub pod skosem, wg uznania.
Bociany
wrzucamy do garnka z osoloną wrzącą wodą, gotujemy ok. 5 minut od momentu
wypłynięcia. Serwujemy na ciepło, polane tłuszczykiem i podsmażonym boczkiem.
A ten farsz nie wypłynie?
OdpowiedzUsuńnie
Usuń