Omlet to potrawa przyrządzana z roztrzepanych jajek z odrobiną mleka, które po doprawieniu wylewa się na nagrzaną patelnię z masłem i smaży do ścięcia się masy. Omlet to szybkie, smaczne i pożywne danie. Jego przygotowanie nie trwa dłużej niż 10 minut, a kombinacji smakowych jest co najmniej 100! Tym razem dynia z fetą, mówię Wam smakuje nieziemsko!
26 września
24 września
Makaron w sosie z podgrzybków, polędwiczka wieprzowa, puder z suszonych podgrzybków
Sezon grzybowy trwa więc kontynuujemy dania na bazie grzybów, świeże, suszone czy mrożone można przyrządzać na różne sposoby. W sosie grzybowym lub maślanym kruchym cieście
w pełni rozwiną swój aromat.
Do sosu grzybowego możemy użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów.
Jeśli lubisz delikatny smak, wybierz grzyby świeże, jeśli bardziej intensywny, wybierz grzyby suszone. Taki sos to doskonały dodatek do wielu dań mięsnych i makaronowych.
17 września
Pikantny koncentrat pomidorowy
Witajcie!
Spieszę do Was z kilkoma ciekawymi przepisami póki jeszcze pomidory
dojrzewają na krzakach.
Czerwone mięsiste pomidory świetnie sprawdzą się do przygotowania wszelkiego rodzaju sosów, soków i przecierów. Wystarczy kilka minut zapiec w piekarniku,
zdjąć skórkę i zmiksować.
Jest tak prosty do zrobienia, że każdy kto go zrobił chociaż raz, szykuje go już co roku!
Świetny do pizzy, zupy pomidorowej i sosów. Sprawdzony i idealny sposób na zamknięcie pomidorów do słoików.
10 września
Krem z dyni z fetą, imbirem i sezamem
Jesień... niezależnie od tego czy ciepła, czy zimna i tak już nadchodzi taki czas kiedy nasz organizm domaga się przypraw, potrzebuje czegoś co nas rozgrzeje i ogrzeje.
Więc jeśli jest coś, za co kochamy jesień, to z pewnością są to jej piękne kolory i pyszne smaki warzyw korzennych! Gdy cały świat skąpany jest w odcieniach żółci, pomarańczy i czerwieni, i pomimo panujących chłodów na sercu robi się cieplej popijając rozgrzewający krem z dyni;)
08 września
Tarta kurkowa z pietruszką i serem bursztyn
Tarty słone, tarty słodkie, francuskie, półfrancuskie, bez pieczenia ... i wiele wiele innych znajdziecie na moim blogu. Dzisiaj do zacnego grona wpada tarta krucha ziołowa z bardzo wybornym wnętrzem. Połączenie ricotty, kurek i sera bursztyn smakuje rewelacyjnie.
I na ciepło, i na zimno. Świetnie smakuje serwowana z dipem czosnkowym lub chrzanowym.
Tarty są o tyle fajne, że chyba nigdy nam się nie znudzą, ponieważ farsz można dowolnie modyfikować. Wedle upodobań albo nawet zawartości lodówki.
Dzisiejszy przepis powstał w ramach współpracy z marką Leśne Skarny. Przepis jest dostępny na blogu Kulinarne Skarby jak i moim. Zapraszam serdecznie!