17 września

Pikantny koncentrat pomidorowy

Witajcie!
Spieszę do Was z kilkoma ciekawymi przepisami póki jeszcze pomidory 
dojrzewają na krzakach. 
Czerwone mięsiste pomidory świetnie sprawdzą się do przygotowania wszelkiego rodzaju sosów, soków i przecierów. Wystarczy kilka minut zapiec w piekarniku, 
zdjąć skórkę i zmiksować.
Jest tak prosty do zrobienia, że każdy kto go zrobił chociaż raz, szykuje go już co roku!
Świetny do pizzy, zupy pomidorowej i sosów. Sprawdzony i idealny sposób na zamknięcie pomidorów do słoików.

Składniki:
10 kg dojrzałych pomidorów 
3 łyżki soli
3 łyżki cukru
3 papryczki chili 



Przygotowanie:
Pomidory pieczemy w piekarniku w 200 stopniach C ok 20 minut, zostawiamy kilka minut do odparowania i wystygnięcia. Obieramy ze skóry oraz wydrążamy pestki. Przekładamy do garnka dodajemy sól, cukier i chili. Gotujemy a raczej odparowujemy ok 30 minut aby uzyskać wymaganą gęstość. Blendujemy na gładki krem. Jeśli mamy już pożądaną konsystencję, po ponownym zagotowaniu zamykamy w słoiki, odwracamy do góry dnem, przykrywamy kocem i pozostawiamy do wystygnięcia.

1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger