10 września

Krem z dyni z fetą, imbirem i sezamem

Jesień... niezależnie od tego czy ciepła, czy zimna i tak już nadchodzi taki czas kiedy nasz organizm domaga się przypraw, potrzebuje czegoś co nas rozgrzeje i ogrzeje. 
Więc jeśli jest coś, za co kochamy jesień, to z pewnością są to jej piękne kolory i pyszne smaki warzyw korzennych! Gdy cały świat skąpany jest w odcieniach żółci, pomarańczy i czerwieni, i pomimo panujących chłodów na sercu robi się cieplej popijając rozgrzewający krem z dyni;)

Składniki:
1-1,5 kg dyni
liść laurowy 2 sztuki
ziele angielskie 3 ziarenka
sól, pieprz biały
kawałek imbiru ok 2-3 cm
woda, ilość zależy od waszych preferencji czy lubicie rzadszy czy gęstszy krem
kostka sera typu feta
100 ml mleka kokosowego




Przygotowanie: 
Dynię obieramy, wydrążamy pestki a miąższ kroimy w mniejsze kawałki. Imbir wrzucamy w całości.
Zalewamy wodą, mlekiem kokosowym, dodajemy liść, ziele, sól i pieprz. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy liścia laurowego i ziele angielskie. Na koniec blendujemy z 1/3 kostki sera feta.
Pozostałym serem ozdabiamy wierzch i posypujemy prażonymi pestkami sezamu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger