Tarty słone, tarty słodkie, francuskie, półfrancuskie, bez pieczenia ... i wiele wiele innych znajdziecie na moim blogu. Dzisiaj do zacnego grona wpada tarta krucha ziołowa z bardzo wybornym wnętrzem. Połączenie ricotty, kurek i sera bursztyn smakuje rewelacyjnie.
I na ciepło, i na zimno. Świetnie smakuje serwowana z dipem czosnkowym lub chrzanowym.
Tarty są o tyle fajne, że chyba nigdy nam się nie znudzą, ponieważ farsz można dowolnie modyfikować. Wedle upodobań albo nawet zawartości lodówki.
Dzisiejszy przepis powstał w ramach współpracy z marką Leśne Skarny. Przepis jest dostępny na blogu Kulinarne Skarby jak i moim. Zapraszam serdecznie!
kruche ciasto ziołowe:
200 g pszennej mąki
szczypta soli
150 g masła
3 łyżki wody
1 łyżka mixu suszonych ziół oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki
Lub 2 łyżki świeżych ziół
nadzienie tarty:
250 g kurek
100 g sera bursztyn
2 jajka
1 opakowanie sera ricotta
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta włączymy ze sobą w misce lub na stolnicy, wyrabiamy kilka minut,
a następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Ciasto, po wyjęciu z lodówki cienko wałkujemy na placek większy niż średnica formy na tartę, wykładamy nim formę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Spód do tarty pieczemy przez ok 25 minut na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika.
Jajka miksujemy z ricottą i 200 g kurek na gładką masę. Dodajemy sól, pieprz i dużo natki pietruszki. Masę jajeczną wykładamy na ciasto, na wierzch układamy 50 gram kurek i całość posypujemy startym serem bursztyn i natką pietruszki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na 25 minut.
pierwszy raz spotykam się z kurkami w puszce :) pyszna tarta! uwielbiam takie połączenie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty z kurkami.
OdpowiedzUsuńMam świeże kurki, więc i u mnie będzie tarta!
Pominelabym tylko pietruszkę 😃i wszystko będzie ok 💚
OdpowiedzUsuńBiorę w ciemno! Taka a'la pizza, tyle że w zdrowszej wersji 😍
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta! Uwielbiam wszystko co z kurkami!
OdpowiedzUsuń