07 października

Krucha tarta malinowa z bezą

Pyszna, krucha tarta z soczystymi malinami i chrupką bezą. Malinom w syropie dzięki żelatynie lub agarowi nadajemy formę galaretki, a w połączeniu z bezą ma cudowny smak. Wszystko idealnie się komponuje - tarta z malinami sprawdzi się na niedzielny deser ale też nie jedną uroczystość.

Składniki: 
kruche ciasto: 
300 gram mąki pszennej 
100 gram cukru 
1 duże opakowanie cukru waniliowego 
1 jajko 
200 gram zimnego masła 
szczypta soli 


galaretka malinowa: 
2 puszki malin w syropie Leśne Skarby 
2 łyżeczki żelatyny 


beza: 
2 białka jaj 
¾ szklanki cukru pudru 





Przygotowanie: 
Mąkę mieszamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone w kostkę masło 
i siekamy wszystko razem nożem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. 
Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem. 
Ciasto wałkujemy, podsypując mąką i wykładamy nim formę. 
Formę wstawiamy do lodówki na około 30 minut. 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy 
do nagrzanego piekarnika na około 15 - 20 minut. 

W czasie kiedy tarta będzie nam stygła, maliny w syropie odsączamy. Syrop podgrzewamy to temperatury ok. 80-90 stopni, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. 
Zostawiamy do wystygnięcia, następnie dodajemy maliny i wkładamy do lodówki do stężenia. 

Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo po łyżce dodajemy cukier puder. 
Na arkuszu papieru do pieczenia ryzujemy okrąg wielkości naszej formy. Wykładamy ubite białka 
i rozsmarowujemy. 

Wkładamy do piekarnika na czas suszenia ok. 40 minut w temperaturze 100 stopni C z włączonym termo obiegiem. 

Podczas suszenia bezy składamy ciasto. Na kruchy spód wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie nakładamy na wierzch wystudzoną bezę. 




6 komentarzy:

  1. O Boziu mniam !!! Rewelacyjnie to wyglada uwielbiam maliny 😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym teraz taką zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm pychotka, aż chce się zdjęcia zjeść 😊 wniosek nasuwa się jeden- muszę wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ wygląda pysznie :) też bym teraz taka zjadła :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tartę malinową to bym chętnie zjadła!
    Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  6. Maliny i beza musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger