Aksamitny i kremowy mus dyniowy, nie zbędny w przygotowaniu pysznych deserów, naleśników oraz ciast ale można go po prostu wyjadać łyżeczką ze słoiczka.
Przepis ten jak i wiele innych znajdziecie w jesiennym numerze Aromat.
Składniki:
4 kg dyni
2 szklanki
cukru
1 szklanka
wody
Korzeń
imbiru ok. 3 cm
sok
wyciśnięty z 4 pomarańczy i skórka z 4 pomarańczy
Dynię
obieramy, usuwamy pestki. Dyniowy miąższ kroimy w drobną kostkę.
Wkładamy do
garnka z grubym dnem. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem 20 minut.
Następnie dodajemy cukier, skórkę i sok z pomarańczy.
Gotujemy
dżem już bez przykrycia przez około 1 godzinę, może dłużej w zależności od
rodzaju dyni. Ona musi się po prostu rozgotować ;). Gotujący się dżem mieszamy
co kilka minut żeby się nie przypalił. Jeśli konsystencja dżemu nam odpowiada
przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez 25 minut.
Drugą wersją
dżemu jest zmiana jego konsystencji na mus, gotowy dżem miksujemy blenderem na
gładko. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz