03 października

Mus dyniowy z imbirem i pomarańczą

Aksamitny i kremowy mus dyniowy, nie zbędny w przygotowaniu pysznych deserów, naleśników oraz ciast ale można go po prostu wyjadać łyżeczką ze słoiczka.
Przepis ten jak i wiele innych znajdziecie w jesiennym numerze Aromat.


Składniki:

4 kg dyni
2 szklanki cukru
1 szklanka wody
Korzeń imbiru ok. 3 cm
sok wyciśnięty z 4 pomarańczy i skórka z 4 pomarańczy




Przygotowanie:
Dynię obieramy, usuwamy pestki. Dyniowy miąższ kroimy w drobną kostkę.
Wkładamy do garnka z grubym dnem. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem 20 minut. Następnie dodajemy cukier, skórkę i sok z pomarańczy.
Gotujemy dżem już bez przykrycia przez około 1 godzinę, może dłużej w zależności od rodzaju dyni. Ona musi się po prostu rozgotować ;). Gotujący się dżem mieszamy co kilka minut żeby się nie przypalił. Jeśli konsystencja dżemu nam odpowiada przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez 25 minut.
Drugą wersją dżemu jest zmiana jego konsystencji na mus, gotowy dżem miksujemy blenderem na gładko. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger