20 kwietnia

Szybki chleb bez wyrastania z płatkami owsianymi

Dawno nie było pieczywa na blogu. Akurat teraz podczas kwarantanny piekę ich dość sporo dlatego w najbliższym czasie podzielę się z Wami kilkoma sprawdzonymi przepisami. 
Najbardziej lubię takie szybkie przepisy, najlepiej bez dłuższego wyrastania i wyrabiania kilkakrotnie. 

Składniki:
1 kg mąki pszennej
14 g drożdży instant
1 litr ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżki soli
10 łyżek płatków owsianych
po łyżce pestek słonecznika/dyni/siemienia lnianego, maku



Przygotowanie:
Do misy robota planetarnego wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier, sól i płatki owsiane. Mieszamy kilka minut ciasto za pomocą końcówki hak, pod koniec mieszania dodajemy ulubione dodatki i mieszamy jeszcze chwilę.
Ciasto przekładamy do 2 foremek na chleb typu keksówka takich mniej więcej 10 x 20 cm, ale chleb możemy upiec nawet w tortownicy. Ważne żeby formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto na chleb zostawiamy w formie do wyrośnięcia na ok 30 minut w tym czasie włączamy piekarnik, ustawiać grzanie góra-dół i temperaturę 180 stopni. Pieczemy ok 60 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger