Tradycyjna babka marmurkowa,tym razem jednokolorowa. Idealnie słodka,
prosta w wykonaniu. Swoim smakiem i ciekawym wyglądem zachwyci wszystkich ;) Wzbogacona smakiem mieszanki owoców od Leśne Skarby.
100 gram masła
1/2 szklanki cukru
3 jajka
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego z białego wina
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka mieszanki owoców Leśne Skarby
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i znów ucieramy.
Do utartej masy dodajemy oliwę i ocet, mieszamy. Następnie powoli dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia się składników.
Na koniec do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki na babkę. Na ciasto układamy odsączone owoce z soku.
Dodatek owoców z pewnością zrobił tu świetną robotę :)
OdpowiedzUsuń