27 kwietnia

Domowe wędliny warte zachodu czy nie?


Czy warto przygotowywać domowe wędliny?

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co ląduje na ich talerzu. Unikając żywności wysokoprzetworzonej i zawierającej wiele dodatków chemicznych, zdarza się, że wybierają samodzielne przygotowywanie posiłków oraz takich produktów jak pieczywo, czy wędliny. Dlaczego warto zainteresować się tymi drugimi?
Samodzielne przygotowywanie domowych wędlin jest możliwe i wcale nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wiąże się też z wieloma korzyściami. Te można odczuć we własnym portfelu, choć nie to jest najważniejsze. Zdecydowanie większą wartość stanowi fakt, że dokładnie wiemy, z czego takie wędliny powstały i możemy cieszyć się ich doskonałym smakiem.


Korzyści, które trudno przecenić

Decydując się na domową produkcję wędlin na potrzeby własne i swoich najbliższych, możemy otrzymać produkty smaczne i zdrowe. Ich zaletą jest to, że nie zawierają negatywnie oddziałujących na nasze zdrowie wzmacniaczy smaku i konserwantów. Nie mają też w sobie roślinnych wypełniaczy i nie są nasączane wodą, co sprawia, że mają właściwą konsystencję, 
smak i aromat.
Największą korzyścią z robienia domowych wędlin jest to, że doskonale wiemy, co serwujemy swoim najbliższym. Możemy wybierać mięso najwyższej jakości i mieć pewność, że przetwory, które zjadamy, nie zawierają w sobie chemii, a przygotowane zgodnie z tradycyjną recepturą będą mieć naturalny smak.

Robienie domowych wędlin nie musi być trudne

Jeśli zamierzasz zabrać się za samodzielne przygotowywanie domowych wędlin i kiełbas, wiedz, 
że to wcale nie jest takie trudne. Istnieje wiele stron i blogów poświęconych wyrobom wędliniarskim. Prowadzone przez prawdziwych pasjonatów mogą być źródłem użytecznej wiedzy 
i służyć pomocą w razie potrzeby. Jednak do wędlin według najprostszych przepisów nie potrzeba dużego wsparcia. Gotowaną szynkę, czy pieczony schab bez konieczności wędzenia zrobimy przecież z łatwością.  Przygotowanie takich przetworów nie zajmuje wiele czasu, a w efekcie powstaje smakowity produkt. Podobnie przygotujemy domowy pasztet albo mięso w słoiku.
Jeśli jednak masz do dyspozycji nieco więcej czasu, smaczną alternatywą będą tradycyjnie wędzone wędliny. Tu można już puścić wodzę fantazji. Domowa wędzona szynka, boczek, kiełbasa czy polędwica kuszą amatorów smacznych wędliniarskich przetworów. W tym przypadku jednak koniecznie musisz dysponować własną wędzarnią.

Dlaczego wędzone wędliny?

Wędzenie nadaje produktom wędliniarskim niepowtarzalnego smaku i aromatu. Jest też jednym z najstarszych sposobów konserwowania mięsa. Uwędzone i podsuszone w ten sposób wędliny znacznie dłużej zachowują swoją świeżość. Proces wędzenia pozwala też pozbyć się z mięsa bakterii i grzybów.
Jednak aby wędliny rzeczywiście były smaczne, musimy wiedzieć, w jakiś sposób powinno odbywać się wędzenie. Przede wszystkim należy zbudować małą wędzarnię. Ta – w zależności od potrzeb – może mieć bardzo prostą konstrukcję lub być nieco bardziej skomplikowaną. Czasem wystarczy zwykła drewniana beczka postawiona na cegłach z przygotowaną do układania mięsa siatką. Instrukcję, jak przygotować wędzarnię krok po kroku również znajdziemy w sieci.

Co jeszcze będzie nam potrzebne?

Kiedy już przygotujemy wędzarnię, pamiętajmy, że ważna jest sama metoda wędzenia. Można to robić na wiele różnych sposobów. Wędzimy: na gorąco (40 – 90 stopni), ciepło (22 – 45 stopni) albo na zimno (16 – 22 stopnie). Ważne jest także to, czym opalamy w wędzarni. Najlepiej sprawdzi się drewno z twardych drzew liściastych, np. olchy, buka czy dębu, jałowca albo drzew owocowych.
Przygotowując wędliny, koniecznie należy się zaopatrzyć w niezbędne akcesoria. Oferuje je SklepAgnex.pl.Jeśli planujesz robić kiełbasy, nie powinno wśród nich zabraknąć wieprzowych jelit, 
a jeśli Twoim celem jest wędzona szybka, wybierz siatkę wędliniarską. Z pewnością przyda się też twardy i wytrzymały nóż do krojenia mięsa, osłonki białkowe na produkowane przetwory i mocny sznurek do wiązania mięsa.
Kiedy wszystkie niezbędne akcesoria będą już przygotowane, dobrze jest znaleźć zaufane źródło, z którego kupimy dobrej jakości mięso, przygotować najlepsze przepisy i można zabierać się do pracy.

Tekst powstał w ramach współpracy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger