30 grudnia

Krakersy z pastą z tuńczyka i preżonymi pestkami słonecznika

Przekąski imprezowe nie muszą być wyrafinowane, a wręcz przeciwnie – wystarczy, że będą smaczne i łatwe do zjedzenia. Najprostszym sposobem jest wyłożenie różnych smacznych gotowych przekąsek w formie „finger foods”, na talerze czy deski. Mogą to być wędliny, warzywa, sery czy pasty na krakersach lub grzankach. Taką własnie przekąską są krakersy z pastą z tuńczyka i prażonymi pestkami słonecznika.

Składniki:
1 opakowanie krakersów
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 duża łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka posiekanego koperku 
2 ząbki czosnku
1 szalotka
sól, pieprz
szczypiorek



Przygotowanie:
Rybę odsączamy z zalewy, przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy posiekany koperek, czosnek i szalotkę. Prażymy na patelni pestki słonecznika, mieszając co kilka chwil. 
Pestki słonecznika, majonez, jogurt, sól, pieprz przekładamy do wyższego kubka i blendujemy.
Powstałą pastę łączymy razem z tuńczykiem, czosnkiem i szalotką. Mieszamy dokładnie. 
Gotową pastą smarujemy krakersy i mamy gotową przekąskę na imprezę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger